Hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.

İletişim için adminiubkfk@gmail.com.

21 Temmuz 2009 Salı

RPG Nedir, Biz Niye Seviyoruz Kendisini Bu Kadar?

RPG, İngilizce bir terim olup “role playing game”, yani “rol yapma oyunu”nun kısaltmasıdır. Rol yapma oyunu deyince insanların aklında iyi-kötü bir şeyler canlanıyor olsa gerek, ne de olsa çoğumuz en azından küçüklüğümüzde rol yaparak, istediğimiz ya da arkadaşlarımızın bizim için belirlediği rolleri canlandırıp çeşitli kahramanların yerine geçerek değişik oyunlar oynamışızdır.

Aslında işin geneline bakıldığında çocukken oynadığımız o evcilik-doktorculuk-arkadaş kurtarmak için pelerinli birtakım kahramanlar olma durumlarıyla şimdi bizim oynadığımız rpg arasında muazzam bir fark yok. Ayrıntılara inmeye başlayınca karışıyor gibi her şey. Yoksa yaş-boy-kilo biraz artmış, herkes rolünü seçip sandalyede ya da sahnede yerini almış, kavga ve gürültü seviyesi biraz azaltılmış, hepsi hepsi bu. Yine arkadaşlarımızla kendi içinde sosyal bir ortamdayız, yine canımız sıkılmış olağan hayatlarımızdan, ya da en önemlisi, yıllardır bizimle birlikte yaşayıp bizi bırakmamış olan hayal gücümüz yine harekete geçmiş.


Dışarıdan bakınca ortalığı karıştırıyor gibi görünen, insanların rpg’ye başlamadan önce korkmalarına neden olan o ayrıntılara bir göz atalım o zaman... Ancak şunu belirtmekte fayda var, rpg’ye yeni başlayacak olan bir insana bu ayrıntıları açıklamadan önce ona rpg’ye aslında farkında olmadan, küçükken çoktan başlamış olduğunu bir hatırlatmak gerek.

“Geçmiş olsun, kimse rpg’ye sıfırdan başlamaz, yabancı bir dil öğrenmek gibi değildir bu, çoktan başlamışsındır aslında, en azından rol yapmak nedir bilerek geldin buraya.”

Ayrıntılara dönelim... Öncelikle rpg’nin şu dört çeşidi olduğunu belirteyim:
1. Bilgisayar RPG
2. Masaüstü RPG
3. LARP
4. Minyatürle oynanan strateji unsuru bol RPG

İlk çeşit olan bilgisayarda rpg, bilgisayar oyunları aracılığıyla, pc başındaki kişilerin oynadıkları oyunların içinde çeşitli karakterleri canlandırdığı türdür. Wizards of the Coast- D&D, White Wolf- World of Darkness, Steve Jackson Games- GURPS (Generic Universal RolePlaying System) gibi bilinen oyun firmalarının çıkardığı belli başlı bu sistemlerin içinde, oyunları satın alan kişilerin hayal dünyalarına hitap eden çeşitli karakter türleri bulunur.

İkinci çeşit olan masaüstü rpg’de, işin içinde bir bilgisayar ya da bilgisayar oyunu yoktur. Bir masa etrafında toplanmış 3-5 insan, kendileriyle aynı masayı paylaşan oyun yöneticisinin (gm [game master]ya da dm [dungeon master]) yönlendirmesiyle, canlandırdığı karakterlerin senaryo içinde başarılı olmasına çalışırlar. Her karakterin belirli bir görevi olmasına rağmen asıl amaç tabii ki kaliteli bir rol yapma ortamında eğlenebilmektir.

Üçüncü türümüz olan larp (live action role playing), masaüstü rpg’nin hareket ve görsellik açısından zenginleştirilmiş halidir. Yani oyuncular bu kez ayaktadır, yürüme, gezinme ve daha birçok hareketi yapma serbestliğine sahiptir, ve bütün oyuncuların rollerine özel giysileri vardır. Larp, bu özellikleriyle en teatral rpg türüdür.

Son tür olan minyatürlü strateji rpg’sinde, masa etrafında toplanmış olan oyuncular, masada bulunan, oyuna özel karton üzerinde, yine oyuna özgü minyatürler aracılığıyla rol yaparlar. Oyuncuları, kartonda hareket ettirdikleri minyatürler temsil eder. Bu türün en bilinen örneği Warhammer Fantasy Battles ismiyle Games Workshop firması tarafından 1983 yılında piyasaya sürülmüştür.

Yazının başlığındaki ikinci soruya gelecek olursak, aslında herkesin kendine özgü bir yanıtı olması gerek. Ben yalnızca çevremde gözlemlediğim kadarını söyleyebilirim, o da rpg’yi sevmemizin sonradan ortaya çıkan, herhangi belirli bir sebebinin olmamasıdır. Biz zaten rpg’yi seviyorduk, zaten bilerek ve severek büyüdük, hani çocukken..diye başlarım yine. O yüzden hayal gücü nerede, rpg orada diyor, ve susuyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder